Den gamle landsvejskro
Historien om Skovshoved Hotel og Kro går tilbage til 1660. I mere end 350 år har Skovshoved Hotel været et lokalt mødested for skovserne, et attraktivt stop for tilrejsende og er i dag også en væsentlig del af Gentoftes kulturarv.
1723 fik kroen titel af privilegeret kro, som bla. betød, at man fik lov til at brygge sit eget øl og brænde brændevin til kroens gæster – og Kongen med følge, hvis denne skulle lægge vejen forbi. I 1764 brændte kroen, men blev genopført året efter, denne gang større og med bryggers, stald og udhuse. Den fine bygning stod i skarp kontrast til de små fattige fiskerhuse, men i økonomisk trænge tider kunne fiskerne få på klods i kroen.
Meget er sket igennem tiden
Bygningen Skovshoved Hotel og Kro har siden huset mange forskellige aktiviteter udover hotel og kro. I perioden 1852-1868 var der fx brevsamlingssted, i 1883 indrettedes samtalestation til bla. fiskelejets sommergæster og fra 1927-1937 husede stedet også en biograf. Og det var her, at Skovshoved Sangforening holdt sit utallige sangaftener med skovsersange.
Det var først i 1890´erne, at bygningen skiftede udseende og blev til et badehotel med musikpavillon med strygeorkester og servering i haven. Det tiltrak landliggerne og fornemme sommergæster med parasoller, hvepsetaljer og høje hatte.
Mødestedet i Skovshoved
Så at Skovshoved Hotel og Kro helt fra gammel tid har været det centrale mødested i Skovshoved, var en anledning til, at det gav store protester, da der i begyndelsen af 1970´erne var planer om at nedrive bygningen. Med kommunens hjælp lykkedes det at bevare hotellet, der efter en omfattende modernisering, har lagt hus til et af landet bedste spisesteder.
I dag huser bygningen både Skovshoved Hotel, Restaurant Skovshoved og naboen Skovshoved Kro, så væggene kan fortsat berette om mange middage, familiefester samt møder og konference og lokal snak, sang og billard i krostuen.
Forfattet efter inspiration af Merete Henriksen for Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte